torsdag 10 mars 2011

Bovetebröd med gurkmeja


Ett nyttigt och gott bröd!

Ingredienser:

25 g jäst
2,5 dl rismjölk
1 morot eller ca 1 dl aprikospuré
0,25-0,5 dl olja
2 dl boveteflingor
knappt 3 dl bovetemjöl  (när degen har lagom konsistens)
0,5 tsk salt
gurkmeja
Lägg i en näve av varje:  mandlar, solrosfrön, pumpakärnor och krossade linfrö

Så här gör du!

1) Riv moroten på ett rivjärn och lägg på en tallrik.
2) Värm mjölken i en kastrull så att den blir fingervarm.
3) Smula ner jästen i en bunke och häll över ca 1,5 dl av mjölken.
4) Rör om tills jästen är helt upplöst och tillsätt resten av mjölken och blanda i salt, riven morot, oljan och sist gurkmejan.
5) Rör i boveteflingorna, solrosfröna, mandlarna och krossade linfrön och blanda.
6) Häll tills sist i bovetemjölet och rör om.
7) Sätt på ugnen, 200 grader, och låt degen jäsa i bunken i ca 40-45 minuter.
8) Häll upp på en plåt med bakplåtspapper (se bild) och sätt in mitt i ugnen i ca 40 minuter.