söndag 10 april 2011

Lyckostrategi 2: Var hjälpsam och vänlig

Att vi mår bra av att göra snälla saker har författare, filosofer och religiösa tänkare varit medvetna om i århundraden! Och även lyckoforskningen har visat på att ett ökat antal goda gärningar är ett effektivt sätt att bli lyckligare på.
Goda gärningar kan utlösa en störtflod av positiva sociala följdverkningar. Om du hjälper andra kommer människor snart att börja uppskatta dig, uttrycka sin tacksamhet och helt enkelt börja tycka om dig! Det kan också hända att människor återgäldar dina tjänster den dag du behöver hjälp. Att hjälpa människor kan alltså tillfredsställa ett grundläggande mänskligt behov av att knyta an till andra, samtidigt som du i gengäld får fler leenden, mer tacksamhet och mer vänskap. Huvudskälet till att människor blev lyckligare av att hjälpa andra, var att det fick dem att inse hur mycket mottagarna uppskattade deras goda gärningar.


Hur utövar man snällhet?
Öppna ditt sinne för alla de tillfällen till snällhet som ges. Det behöver inte vara en storslagen eller komplicerad gärning – du behöver inte gå längre än till din familj, din arbetsplats eller grannskapet! Visa helt enkelt omtanke mot dina medmänniskor! Exempel: ställ upp för någon som behöver hjälp med något, ge blod, skänk en slant till välgörenhet, bjud en vän på middag, hälsa på någon äldre på ålderdomshemmet, ring och prata med någon som du vet är ensam mm.
Goda gärningar sprider som ringar på vattnet… Mottagaren blir glad, förvånad eller tröstad, och om din omtänksamma handling kan få honom eller henne att återgälda tjänsten till andra personer, som i sin tur kanske blir mer generös nästa dag och så vidare…
Författaren avslutar dock med ett varningens ord: var uppmärksam så att inte ditt hjälpande sker på bekostnad av ditt eget välbefinnande och börjar utveckla sig till ett osunt mönster. Då bör du säga nej.