fredag 6 maj 2011

Bovetepizza

Knaprig och god pizza gjord av bovete!

Ingredienser:
pizzadeg
25 g jäst
2,5 dl rismjölk (eller vanlig mjölk)
1 morot eller ca 1 dl aprikospuré
0,25-0,5 dl ekologisk rapsolja
2 dl boveteflingor
knappt 3 dl bovetemjöl (så mycket att det blir lagom konsistens på degen)
0,5 tsk salt
tomatsås
1 paket krossade tomater
1 st gul lök
salt och peppar
1 paket rökt kalkon (eller rökt skinka)
1 paket pizzaost

Gör så här!
1) Riv moroten på ett rivjärn och lägg på en tallrik.
2) Värm mjölken i en kastrull så att den blir fingervarm.
3) Smula ner jästen i en bunke och häll över ca 1,5 dl av mjölken.
4) Rör om tills jästen är helt upplöst och tillsätt resten av mjölken och blanda i salt, riven morot och oljan.
5) Rör i boveteflingorna och blanda.
6) Häll tills sist i bovetemjölet och rör om.
7) Sätt på ugnen, 200 grader. Låt degen jäsa ca 40-45 minuter.
Gör nu tomatsåsen:
8) Hacka löken och lägg i en kastrull med upphettad olivolja.
9) Fräs till löken blivit mjuk och lägg i tomatsåsen och rör ner peppar och salt (och pizzakrydda om du önskar det)
Låt koka i ca 10-15 minuter. Sätt på avsvalning i vattenbad.
10) När pizzadegen är färdigjäst, kavla ut den på bakpapper på plåten. Är det svårt att kavla – lägg då plastfolie ovanpå degen och kavla tills degen är tunn.
11) Sätt in degen på förgräddning i ugnen i ca 10 minuter.
12) Lägg på fyllningen, först tomatsåsen, sedan strimlad kalkonskinka och sist riven ost.
13) Sedan in i ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått fin färg!

Smaklig måltid!